هدف گذاری ظرفیت فرآورشی روزانه 820 هزار بشکه نفت در غرب کارون

به گزارش روز سه شنبه ایرنا از وزارت نفت، «نصرالله زارعی» ضمن اشاره به دستاوردها و برنامه های شرکت متن، از اجرای پروژه های بزرگ در خشکی و دریا خبر داد و این شرکت را بازوی توسعه ای صنعت نفت کشور دانست.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا از وزارت نفت، «نصرالله زارعی» ضمن اشاره به دستاوردها و برنامه های شرکت متن، از اجرای پروژه های بزرگ در خشکی و دریا خبر داد و این شرکت را بازوی توسعه ای صنعت نفت کشور دانست.

وی با اشاره به آغاز نخستین پروژه عملیاتی شرکت متن در سال 1379 ادامه داد: بیشتر مگاپروژه های شرکت ملی نفت ایران در خشکی و دریا از سوی این شرکت انجام شده است که توسعه میدان های سروش و نوروز، فازهای 1 و 2 دارخوین، بلال، آزادگان شمالی و یادآوران در خشکی و میدان های سلمان و فروزان در دریا ازجمله مهم ترین پروژه های انجام شده است.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت درباره یکی از بزرگ ترین پروژه های دریایی این شرکت افزود: در پروژه سلمان، 760 کیلومتر خط لوله دریایی و 25 هزار تن سازه دریایی اجرا شد که این پروژه پس از انقلاب، یکی از بزرگ ترین اقدام های صنعتی کشور به حساب می آید.

افزایش ظرفیت تولید و پروژه های آتی

زارعی درباره برنامه های افزایش تولید نفت در چارچوب برنامه هفتم توسعه خاطرنشان کرد: برای دستیابی به اهداف این برنامه، پروژه های جدیدی تعریف شده و طرح های ضربتی برای افزایش تولید در دستور کار قرار گرفته است که بر اساس برنامه وزیر نفت، افزایش تولید 250 هزار بشکه ای تا پایان امسال و 400 هزار بشکه ای در سال آینده هدف گذاری شده و بخشی از این افزایش تولید به عهده شرکت مهندسی و توسعه نفت است.

توسعه میدان آزادگان جنوبی؛ اولویت اصلی شرکت متن

وی درباره تازه ترین وضع طرح توسعه میدان آزادگان گفت: هم اکنون تولید این میدان 144 هزار بشکه در روز است که با اضافه شدن 26 حلقه چاه جدید به مدار تولید، انتظار می رود 30 هزار بشکه دیگر به ظرفیت تولید اضافه شود، همچنین با احیای 20 حلقه چاه از طریق بازتولید و عملیات اسیدکاری، 20 هزار بشکه دیگر به تولید روزانه افزوده می شود.

مدیرعامل شرکت متن ادامه داد: برای افزایش تولید در سال آینده، برنامه تعمیر پمپ های درون چاهی 50 حلقه چاه را در دستورکار داریم که پیش بینی می شود با این اقدام، ظرفیت تولید چاه ها تا 30 درصد افزایش یابد. بر اساس این برنامه ها، تولید روزانه میدان آزادگان با تکمیل فاز نخست به 200 هزار بشکه می رسد.

توسعه فاز دوم میدان آزادگان و افزایش ضریب بازیافت

زارعی درباره توسعه فاز دوم میدان آزادگان افزود: قرارداد توسعه یکپارچه آزادگان شمالی و جنوبی در اواخر سال گذشته امضا شد، توسعه این میدان هشت ساله خواهد بود و پیش بینی می شود تولید نفت این میدان پس از تکمیل فاز دوم، از 400 هزار بشکه در روز به 600 هزار بشکه برسد.

وی گفت: ضریب بازیافت میدان آزادگان با 28 میلیارد بشکه نفت درجا، با اجرای فاز دوم افزایش می یابد که این اقدام در دو دهه آینده که نفت همچنان یک کالای راهبردی است، اهمیت ویژه ای خواهد داشت و ممکن است توسعه فاز سوم نیز برای این میدان در نظر گرفته شود.

بهره برداری از ردیف نخست واحد فرآورش مرکزی تا پایان سال

مدیرعامل شرکت متن ادامه داد: تلاش ما این است که ردیف نخست واحد فرآورش مرکزی آزادگان جنوبی (CTEP) که حلقه تکمیلی فاز اول آزادگان است تا پایان امسال به بهره برداری برسد و افتتاح ردیف دوم این واحد فرآورشی نیز برای اوایل سال آینده برنامه ریزی شده است و دو ردیف باقی مانده در سال 1404 به بهره برداری می رسد.

زارعی با اشاره به اینکه در سال 1404، روزانه حدود 200 میلیون فوت مکعب گازهای همراه در میدان آزادگان جنوبی جمع آوری می شود، گفت: این گازها پس از جمع آوری و فشرده سازی به پالایشگاه گاز هویزه یا واحد NGL3200 منتقل می شود که با اجرای این برنامه ها، همه فعالیت های فاز نخست آزادگان تا پایان سال آینده به اتمام می رسد.

وی درباره تأثیر واحد فرآورش مرکزی بر افزایش تولید غرب کارون خاطرنشان کرد: ظرفیت فعلی تولید در غرب کارون 480 هزار بشکه در روز است که با تکمیل و بهره برداری از CTEP (بزرگ ترین واحد فرآورش و بهره برداری نفت در ایران)، به این ظرفیت اضافه می شود و تولید روزانه غرب کارون به 820 هزار بشکه می رسد.

افزایش تولید نفت در میدان های سپهر و جفیر

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت با بیان اینکه یکی از موفق ترین قراردادهای IPC که به طور کامل از سوی یک شرکت ایرانی (گسترش انرژی پاسارگاد) اجرا شده طرح توسعه میدان های سپهر و جفیر است، ادامه داد: تولید نفت از این میدان ها در دو ماه اخیر با افزایش 11 هزار بشکه ای به 51 هزار بشکه در روز رسیده است و پیش بینی می شود تا پایان سال به 62 هزار بشکه در روز برسد. با این افزایش، تعهد افزایش تولید 22 هزار بشکه ای در این پروژه با موفقیت عملیاتی می شود.

افزایش ظرفیت تولید میدان یادآوران

زارعی درباره طرح توسعه میدان یادآوران ادامه داد: فاز نخست این میدان در سال 1395 به بهره برداری رسید و توسعه فازهای دوم و سوم که به پیمانکار چینی سپرده شده بود، به دلیل برخی مشکلات ازجمله تحریم ها به تأخیر افتاد. پس از تکمیل مراحل حقوقی، توسعه این میدان به سه پیمانکار داخلی واگذار شد که هم اکنون، سه دکل حفاری در میدان یادآوران فعال هستند که قرار است تعداد دکل ها افزایش یابد.

وی تولید کنونی یادآوران را 114 هزار بشکه در روز اعلام و پیش بینی کرد که تولید از این میدان در 1.5 سال آینده، با افزایش 42 هزار بشکه ای به 156 هزار بشکه برسد.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت با اشاره به سایر طرح های شرکت متن به منظور افزایش تولید افزود: یکی دیگر از پروژه های IPC ما در میدان های چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق است که میزان تولید کنونی آن 75 هزار بشکه در روز است و امیدواریم در سال آینده، تولید از این میدان ها به 110 هزار بشکه در روز برسد.

زارعی خاطرنشان کرد: با برنامه ریزی های انجام شده در میدان های آبان و پایدار غرب 10 هزار بشکه تا پایان امسال به تولید روزانه افزوده می شود.

توسعه زیرساخت های انتقال نفت

وی با اشاره به پروژه های انتقال نفت افزود: تلمبه خانه غرب کارون و خطوط انتقال نفت از دیگر پروژه های کلیدی شرکت متن است که فاز نخست این پروژه به اتمام رسیده و فاز دوم آن که شامل یک خط لوله 42 اینچی از امیدیه تا خارک است، در حال اجرا است. پیش بینی می شود فاز خشکی این پروژه تا پایان سال 1404 تکمیل شود، همچنین مذاکره ها برای فاز دریایی این پروژه در حال انجام است.

تعامل با محیط زیست با بهره گیری از فناوری های روز دنیا

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت با تأکید بر حفظ تعادل بین توسعه و محیط زیست خاطر نشان کرد: این شرکت تلاش کرده است تا کمترین آسیب را به محیط زیست وارد کند. در ماجرای سیل سال 1398 در خوزستان، حدود یک هزار و 500 میلیارد تومان برای بازسازی جاده ها از سوی شرکت متن هزینه شد و تعامل گسترده ای با مسئولان محیط زیست داشتیم، همچنین در مناطق عملیاتی مانند هورالعظیم، حفظ اکوسیستم تالاب از اولویت های ما بوده است.

زارعی در بخش مسئولیت های اجتماعی نیز به پروژه هایی مانند تعریض جاده «سید خلف به هویزه» و ساخت پل «یازهرا» در دهلران اشاره کرد و گفت: ما با اولویت استخدام نیروهای بومی و همکاری با دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان تلاش داریم تا در کنار توسعه صنعتی، به مسائل اجتماعی و محلی نیز رسیدگی کنیم.

وی ادامه داد: با همکاری شورای تأمین شهرستان های حوزه فعالیت شرکت متن و با استفاده از بانک اطلاعاتی اداره کار، فهرستی از افراد بومی دارای تحصیلات فنی تهیه شده است که این افراد پس از گذراندن دوره آموزشی یک ساله، در اولویت جذب برای پروژه های شرکت قرار می گیرند.

همکاری با دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان برای توسعه تجهیزات

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت درباره همکاری با دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان افزود: شرکت متن در حال اجرای سه طرح بزرگ با همکاری مجموعه هایی است که برای نخستین بار در این حوزه فعالیت می کنند. برای نمونه تولید نخستین سیال جایگزین کلسیم بروماید برای تکمیل چاه، تحت حمایت این شرکت قرار گرفت و پس از انجام آزمایش های موفقیت آمیز، مقرر شد به دستور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، بیشترین حمایت از این شرکت های دانش بنیان انجام شود.

زارعی ادامه داد: در پروژه های غرب کارون، به ویژه در منطقه هورالعظیم، برنامه استفاده از لوله های غیرفلزی (RTP) در دستور کار قرار دارد، به همین منظور دو قرارداد بزرگ با تولیدکنندگان این لوله ها در شهرهای شیراز و یزد امضاشده تا تأمین این تجهیزات از طریق تولیدات داخلی انجام شود.

وی همچنین از همکاری با دانشگاه امیرکبیر در زمینه احداث آزمایشگاه تخصصی دانشکده مهندسی نفت خبر داد و گفت: این همکاری شامل تحقیق و توسعه در حوزه لایه های شکافی و عملیات تزریق اسید در چاه های غیرفعال برای افزایش تولید در پروژه های سپهر و جفیر است. این تحقیقات هم اکنون به صورت آزمایشگاهی در دانشگاه امیرکبیر در حال انجام است و در صورت موفقیت، پیش بینی می شود سال آینده وارد فاز عملیاتی شود.

حمایت از پیمانکاران داخلی

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت با تأکید بر نقش پیمانکاران داخلی در توسعه صنعت نفت خاطرنشان کرد: دو دهه پیش، سهم شرکت های خارجی در پروژه های نفتی ایران بین 80 تا 90 درصد بود، اما امروز این معادله کاملاً برعکس شده است. حتی در حوزه پیچیده عملیات دریایی، پیشرفت های چشمگیری داشته ایم و اگر مشکل تأمین سرمایه حل شود، توان داخلی برای اجرای پروژه ها کافی است.

زارعی گفت: دولت به تنهایی نمی تواند به اهداف توسعه ای خود برسد و پیمانکاران، مشاوران و سازندگان داخلی بازوی اجرایی وزارت نفت و سایر وزارتخانه ها هستند. رویکرد شرکت متن، حمایت از پیمانکاران داخلی برای تحقق توسعه پایدار کشور است.

ورود فناوری های نوین به پروژه های نفتی

وی به بهره گیری از فناوری های پیشرفته در پروژه ها اشاره کرد و گفت: حفاری نخستین چاه دوشاخه ای در میدان آبان آغاز شده و از فناوری لوله های غیرفلزی (RTP) در پروژه های غرب کارون استفاده خواهد شد، همچنین در میدان چشمه خوش و دالپری، یک نیروگاه خورشیدی برای تأمین برق بخشی از تأسیسات راه اندازی می شود.

روزآمد کردن ساختار سازمانی و تعامل با ذی نفعان

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت درباره اصلاح ساختار سازمانی شرکت مهندسی و توسعه نفت ادامه داد: یکی از اولویت های اصلی شرکت، تغییر ساختار سازمانی به سمت پروژه محوری و افزایش چابکی است. به همین منظور و بر اساس برنامه ریزی های انجام شده بنا داریم با استفاده از توان شرکت های داخلی و دانش بنیان شرکت را به سامانه ها و نرم افزارهای به روز دنیا تجهیز کنیم.

زارعی در باره تعامل با ذی نفعان افزود: هم اکنون سازوکاری ترکیبی در وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران مستقر است که به صورت کارگروهی واقعی عمل می کند ما توانسته ایم مشکل ها و موضوع های مرتبط را در کمترین زمان ممکن با این کارگروه مطرح کنیم که در مواقع لازم، شرکت ملی نفت با صدور مصوبات مورد نیاز ما را همراهی می کند این رویکرد باعث شده تا مراحل اداری با سرعت بیشتری طی شود و اجرای پروژه ها با تسهیل گری بهتری به پیش برود.

نظرات

captcha